PRACTICE
Gérard Siero
Philosophy
Competencies
Services
Research
Awards & Nominations
Qualifications
Teaching
Publications

PROJECTS
Three Tiers
Peg's Place
Stingray
The Studio
Lake Gwellup
Tower House
SeaBird
Contours
The Wave

CONTACT





Pavilion Beach House, Bremer Bay, 2002 - 4, Guest Pavilion, 2008 - 9 G & A Barr, (Owner builders), Architect Gérard Siero, 2002 - 9.

Seabird is an innovative, pre-manufactured, site-assembled, insulated steel framed pavilion house with a casual feel, set in a sensitive landscape protection zone in the Fitzgerald Biosphere were successfully negotiated through Council for approval. Camping on site helped to get the feel for the place, its microclimate and opportunities. Two passive solar pavilions - one a Day Pavilion with kitchen, meals and sitting, the other Sleeping, with couple′s room, bathing and laundry, and are surrounded by extensive Wandoo decks for outdoor living, entry/breezeway, outdoor shower and access, which also help define use zones and privacy gradients. The sweeping winglike pavilion roofs are the same height as the Agonis tree canopy. The whole creates a sense of camping, connection with and respect for the natural woodland coastal site, while offering shelter, comfort, amenity and views.

The galvanised portals structure is lined internally with Ecoply and externally with combustion-resistant corrugated Colorbond steel sheeting. Polished concrete floors on steel form-deck provide thermal mass, protected by insulation underneath. I in the event of a bushfire, an automatic fire sprinkler system, with battery backup, mists the building, verandahs and surrounds for up to 8 hours.

Project Architect: Briefing, site selection, analysis and planning, design and documentation, consultant coordination, negotiations and approvals, detailing, construction advice.

Seabird′s Guest Pavilion is linked to original house by a landscape wall windbreak that defines a sheltered courtyard with fire-pit and bbq. It contains 2 sleeping areas, (one of which can function as a living space and has space for future kitchenette), and a Bathroom/Laundry, with a wrap around verandah on the north and on the south and entry porch/verandah. Being set lower, the Guest Pavilion relates intimately to its woodland outlook, while the more elevated and exposed main house relates more to the expansive ocean views.

Client owner built without architect support. Project Architect: Briefing, site selection, analysis and planning, design and documentation, consultant coordination, detailing, construction advice.

Photo's coming soon




© Copyright Gérard Siero 2012 - Website Design by Mr.Siero